sterk met prestatieafspraken;sterk;prestatieafspraken;prestatie afspraken;prestatie; De Corporatie Academie - Sterk met prestatieafspraken
Vragen? Bel 0341-820213
Sterk met prestatieafspraken
Home > Opleidingen > Huurrecht, wet- en regelgeving > Sterk met prestatieafspraken

Sterk met Prestatieafspraken

 

 

Prestatieafspraken vormen de spil van de volkshuisvesting in elke gemeente. De wetgever wil met de nieuwe Woningwet dat gemeenten de regie gaan voeren. Dat zullen ze moeten doen met woonvisies en prestatieafspraken. Maar met goed geformuleerde prestatieafspraken kunnen corporaties het verschil uitmaken. Met eenvoudige tips en trucs kan een verschil als tussen dag en nacht worden bereikt om sterk te blijven staan in de volkshuisvesting.

 

Corporaties moeten elk jaar voor 1 juli een overzicht van geplande activiteiten aan de gemeente sturen. Dan moeten zij de gemeente uitnodigen om prestatieafspraken te maken. Die moeten vóór 15 december aan de Minister worden gestuurd.

 

Voor wie?

De cursus is bedoeld voor medewerkers van corporaties die zich bezig houden met deze planvorming, gemeentelijk woonbeleid en prestatieafspraken. Maar ook voor kaderleden, bestuurders en leden van de Raad van Toezicht die willen weten hoe je sterker kunt staan met prestatieafspraken.

 

Resultaten

Kennis is macht, zo versterkt de corporatie haar onderhandelingspositie waar de wet haar positie heeft verzwakt. Na afloop van de cursus:

 • Heb je belangrijke kennis over hoe op de meest actuele manier prestatieafspraken kunnen worden geformuleerd
 • Ben je bewust van de mogelijkheden die de nieuwe Woningwet biedt
 • Ben je bewust van de consequenties van geschillen die kunnen optreden en de mogelijkheden hiermee om te gaan

 

Programma

Voorheen waren prestatieafspraken meestal heel algemeen geformuleerd. Dat kan soms handig zijn. Maar nu kan de gemeente corporaties tot veel meer verplichten. Daarom is het juist goed om veel concretere afspraken te maken. En de kans te nemen iets concreets van de gemeente terug te vragen. De Woningwet biedt mogelijkheden, maar je moet er wat voor doen om die optimaal te benutten. Je moet weten welke mogelijkheden de Woningwet biedt en ook hoe prestatieafspraken veel beter  kunnen worden geformuleerd, om met dezelfde onderwerpen als vroeger, ineens veel meer geregeld te krijgen. In de training ‘Sterk met prestatieafspraken’ komen de volgende onderwerpen komen aan bod.

 

 • Mogelijkheden en verplichtingen bij het gemeentelijk woonbeleid
 • Informatieverplichtingen uit de Woningwet: kansen en risico’s
 • Hoe ver strekt de bijdrageverplichting aan het gemeentelijk woonbeleid voor corporaties?
 • Geen woonbeleid, geen prestatieafspraken? Of valt dat mee?
 • Een belangrijk deel wordt gewijd aan tips en trucs voor het opstellen van prestatieafspraken
 • Hoe rekening houden met het nieuwe toezicht?
 • Best practices
 • Hoe omgaan met geschillen in de volkshuisvesting en rond prestatieafspraken?

 

De training biedt waardevolle informatie en praktische training, hands on, voor het slim formuleren en samenstellen van prestatieafspraken Ook is er ruimte voor het bespreken van best practices en voor interactie tussen medewerkers van corporaties.

 

Docent

De training “prestatieafspraken” wordt verzorgd door mr. Michael de Groot. Hij is partner bij Ten Holter Noordam advocaten, heeft veel ervaring in de corporatiewereld als toezichthouder, advocaat en als auteur van boeken en artikelen. Verder geeft hij met grote regelmaat cursussen.

 

Duur

1 dagdeel

 

Kosten

€ 325,- p.p. vrij van btw (ex. € 10,- arrangementskosten)

 

Wij organiseren deze training op locatie bij woningcorporaties die lid van ons zijn. De volledige arrangementskosten worden teruggegeven aan de organiserende partij. Ben je geen lid van De Corporatie Academie, dan betaal je € 49,50 administratiekosten per dag.


Inschrijven

Trainingsagenda