Vragen? Bel 0341-820213
Emotioneel intelligent leiderschap
Home > Opleidingen > Management en leidinggeven > Emotioneel intelligent leiderschap

Emotioneel intelligent leiderschap

 

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de belangrijkste kenmerken van succesvol leiderschap empathie en het durven tonen van kwetsbaarheid zijn. Twee kenmerken die niet voor iedereen even makkelijk in te zetten zijn. Hoe voer jij persoonlijke gesprekken met je medewerkers, zonder dat het 'te soft' wordt? Hoe kan je je beter inleven in de ander? Hoe kan je als leider jouw kwetsbaarheid laten zien, zonder dat je als 'zwak' wordt gezien? Ondersteund met een test over Emotionele Intelligentie ga je actief aan de slag.

 

Resultaten:

  • Je leert wat leiderschap vanuit de 'onderstroom' inhoudt en wat managen op de 'bovenstroom' behelst. en hoe deze beide rollen elkaar kunnen versterken. Je leert hoe je mensgericht leiderschap kan combineren met resultaatgerichtheid.
  • Je krijgt zicht op jouw Emotionele Intelligentie score: hoe scoor jij op de 18 aspecten van Emotionele Intelligentie? En daarmee krijgt je meer zich op jouw kwaliteiten, valkuilen en ontwikkelpunten.
  • Je krijgt praktische oefeningen en tips om deze score te verbeteren.
  • Je leert dit alles toe te passen in gesprekken.

 

Doelgroep:

Deze training is geschikt voor midden- en hoger kader leidinggevenden en managers die verdieping zoeken in hun leiderschap.

 

Werkwijze:

We wisselen individuele coachingsgesprekken af met groepstrainingen, waarbij casuïstiek uit de praktijk leidend is. De gekozen werkvormen zijn een afwisseling van reflectie, aanreiken van praktische tips (o.a. met filmpjes) en oefeningen met acteurs. Je krijgt uitdagende toepassingsopdrachten voor in jouw werkpraktijk, om zodoende impactvolle besluiten te kunnen nemen.

De groep bestaat uit maximaal 12 deelnemers. Hierdoor krijgt elke deelnemer ruimschoots aandacht van de trainer en kan men tegelijkertijd putten uit de ervaringen van 11 collega-deelnemers.

 

Programma:

Het programma omvat 2 individuele coachingsgesprekken en 3 trainingsdagen.

 

1. Individuele coaching

Voorafgaand aan het eerste gesprek zet je een 360 graden feedback uit, onder minimaal 5 respondenten, met behulp van een vragenlijst over Emotionele Intelligentie. De uitkomsten daarvan dienen als input voor dit eerste coachingsgesprek.

Na afloop van module 2 vindt wederom een individueel gesprek plaats. Hierin krijg je maatwerk-coaching voor jouw leerdoelen.

 

2. Trainingsdagen

Dag 1

Onderstroom Leiderschap. Onderdelen: wat is onderstroom leiderschap? Inleiding in de 18 aspecten van Emotionele Intelligentie. De rol van empathie in leiderschap. We oefenen in het ervaren en verbeteren van je Emotionele Intelligentie.

Dag 2

Bovenstroom managen. Onderdelen: wat is bovenstroom managen? Het expliciteren van verwachtingen in leidinggeven. Doorbraakhefbomen: het aanreiken van impactvolle interventies om concrete en betekenisvolle beweging te creëren in je organisatie.

Dag 3

Het voeren van mens- en resultaatgerichte gesprekken. In de ochtend behandelen we de succesfactoren van goede gesprekken. In de middag oefen je met een acteur in het voeren van lastige gesprekken.

 

Uniek aan deze training

De training onderscheidt zich door het gebruik van het instrument Emotionele Intelligentie: een wetenschappelijk verantwoorde vragenlijst, waarbij je op 18 aspecten van EQ wordt uitgedaagd. Deelnemen is jezelf een grondige en gedegen spiegel voorhouden: wie ben ik vanuit mijn oorsprong, opvoeding en ervaring? Hoe kan ik dat beter benutten? Hoe kan ik meer authentiek leidinggeven in een omgeving die mij soms uitdaagt weg te bewegen van wie ik ben? En hoe kan ik vervolgens oprecht en empathisch aansluiten bij de ander?

 

Investering: € 2700,- + € 75,- arrangementskosten + € 151,25 voor het EQ-profiel. Prijzen zijn inclusief btw.

 

Duur: Twee individuele gesprekken + 3 trainingsdagen

 

Wij organiseren deze training op locatie bij woningcorporaties die lid van ons zijn. De volledige arrangementskosten worden teruggegeven aan de organiserende partij. Ben je geen lid van De Corporatie Academie, dan betaal je € 25,00 administratiekosten per dag.


Inschrijven

Trainingsagenda