kracht van lichaamstaal;lichaamstaal;communicatie;communiceren;kracht van lichaamstaal in de communicatie;De kracht van lichaamstaal; De Corporatie Academie - Signaleren achter de voordeur
Vragen? Bel 0341-820213
Gesprekstechnieken - de verdieping
Home > Opleidingen > Communicatie - Klantcontact > Signaleren achter de voordeur

Signaleren achter de voordeur

 

Als technisch medewerker zie je soms zorgelijke dingen. Signalen die bijvoorbeeld kunnen duiden op mishandeling, vervuiling, eenzaamheid of vreemd gedrag. Wat doe jij met de signalen die je daar oppikt?

 

In je werk als technisch medewerker kom je voor allerlei zaken bij de bewoners in huis of ben je vaak aanspreekpunt voor uitvoerders die in jullie woningen werken. Achter de voordeur kom je van alles tegen; vervuiling, ‘vreemd’ gedrag, armoede kortom allerlei signalen dat het niet goed gaat met een bewoner. Wat kun je eigenlijk allemaal zien aan mensen en hoe zorg je ervoor dat zorgelijke signalen bij de juiste professionals terecht komen? Om dit gedegen te doen, is meer nodig dan alleen maar een technische achtergrond. Daar helpt deze training bij.

 

Voor wie

Technisch medewerkers met huurdercontacten zoals vakmannen, opzichters en projectmedewerkers.

 

Programma

Dag 1

 • Wat zijn zorgsignalen?
 • Wat maakt signaleren soms lastig? Melden of nog niet?
 • Signalen in de levensgebieden van een mens
 • Vervuiling en verwaarlozing van de woning; werken met de clutter-scale
 • Psychische klachten; gedrag leren beschrijven
 • Zorgelijke signalen bij oudere huurders; eenzaamheid, dementie
 • Signalen van huiselijk geweld;
 • Het werken met een signalenkaart
 • Concreet doorgeven en terugkoppeling

Dag 2

 

In deze halve dag komt al het geleerde samen. Praktijkcasussen worden door een trainingsacteur uitgewerkt samen met beeldmaterialen. Hierbij leren we allerlei signalen te achterhalen en krijg je handvatten in do’s en dont’s bij dergelijke situaties met een bewoner.

 

Werkwijze

Tijdens de cursus krijg je uitleg over het leren herkennen van signalen achter de voordeur.  Je leert de meer sociaal maatschappelijke problemen herkennen zoals verwaarlozing, vervuiling, psychiatrische kwetsbaarheid en vermoedens van huiselijk geweld, verslaving of dementie.

Daarnaast krijg je handvatten om datgene wat je ziet zo concreet mogelijk door te geven aan interne collega’s en informatie wat er met zulke signalen gedaan wordt.

In de cursus wordt gewerkt met allerlei beeldmateriaal uit het dagelijks werk van de technisch medewerker. Neem laptop of tablet mee zodat daar tijdens de cursus mee gewerkt kan worden.

 

Resultaten

Na deze training:

 

 • Je weet wat zorgsignalen zijn, hoe je verschillende signalen herkent en concreet doormeldt;
 • Je hebt basiskennis per onderwerp waar signalen op kunnen wijzen en leert werken met de signalenkaart
 • Je hebt algemene vaardigheden hoe je je opstelt bij bewoners met zorgsignalen en je kent de belangrijkste do’s en dont’s.


Duur 1,5 dag

 

Kosten € 650,- p.p. vrijgesteld van btw (ex. € 65,- arrangementskosten)

 

De arrangementskosten zijn € 65,-. Soms zullen we de training organiseren bij een woningcorporatie die lid van ons is. In dat geval zijn de arrangementskosten € 25,- en deze zullen volledig worden teruggegevenaan de betreffende corporatie. Ben je geen lid van De Corporatie Academie? Dan betaal je naast de arrangementskosten € 25,- administratiekosten per trainingsdag.


Inschrijven

Trainingsagenda