omgaan met personen met psychische stoornissen;stoornis;stoornissen;psychisch;personen met stoornissen;personen met psychische klachten;klachten;verwarde personen;verward;verdieping; De Corporatie Academie - Verdieping: Omgaan met personen met psychische stoornissen
Vragen? Bel 0341-820213
Omgaan met personen
met psychische stoornissen
Home > Opleidingen > Mondelinge communicatie > Verdieping: Omgaan met personen met psychische stoornissen

Verdieping: Omgaan met personen met psychische stoornissen

 

Het in contact komen bij mensen met een stoornis is soms hetzelfde als bij 'gezonde' mensen, maar in bepaalde gevallen is een wezenlijk andere benadering noodzakelijk. Dit geldt ook voor het maken van afspraken. Hoe doe je dat over betalingen als je huurder verslaafd is, of wat licht verstandelijk beperkt. Wat kun je afspreken over vervuiling als je huurder last heeft van verzamelwoede (hoarding) en wanneer moet je rekening houden met agressie als je overlast bespreekbaar komt maken.

 

In deze verdiepende en praktische training leer je hoe je op een zorgvuldige, respectvolle en ook voor jezelf veilige manier bijvoorbeeld afspraken maakt of een regeling treft met mensen met psychische stoornissen. Je krijgt handvatten om adequaat te reageren op agressie. Met medewerking van een acteur krijg je inzicht in het omgaan met afwijkend gedrag en het leer je je eigen grenzen onderkennen. Wij richten ons hier met name op contact maken, afspraken maken en veiligheid.


Daarnaast wordt aandacht besteedt aan gesprekstechnieken. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een methode, genaamd 'motiverende gespreksvoering'. Deze wordt succesvol toegepast in de GGZ en de verslavingszorg en leent zich ook goed voor die medewerkers in de corporatiesector die daadwerkelijk afspraken moeten maken met hun psychiatrische huurders.

 

Voordat je kunt deelnemen aan deze training dien je eerst de training ‘Omgaan met personen met psychische stoornissen' te hebben gevolgd.

 

Programma

 

  • De begrippen psychisch functioneren, stoornis en stoornisbesef, toerekeningsvatbaarheid e.d.
  • Contact maken bij huurders met o.a. psychosen, dementie, autisme of persoonlijkheidsstoornissen
  • Veiligheid
  • De basis van motiverende gespreksvoering. Het leren gebruiken van motiverende gespreksvoering bij huurders met problemen of probleemvermijdend gedrag.
  • Ontwikkelingen in de zorg en het gevolg voor de corporatiesector.
  • Achtergronden van psychische stoornissen en moeilijkheden in het nakomen van afspraken, zoals bij hoarding, borderline of een licht verstandelijke beperking.

Duur 1 dag


Kosten € 450,- p.p. vrijgesteld van btw (ex. € 35,- arrangementskosten en documentatie)

 

Wij organiseren deze training op locatie bij woningcorporaties die lid van ons zijn. De volledige arrangementskosten worden teruggegeven aan de organiserende partij. Ben je geen lid van De Corporatie Academie, dan betaal je € 49,50 administratiekosten per dag.


Inschrijven

Trainingsagenda