Vragen? Bel 0341-820213
Gasmeten voor woningcorporaties
Home > Opleidingen > Vastgoed - Techniek & Onderhoud > Gasmeten voor woningcorporaties

Gasmeten voor woningcorporaties

 

Voor wie?
Deze gasmeetcursus is bedoeld voor medewerkers die werkzaamheden verrichten in ruimtes die eventueel schadelijke gassen en of dampen kunnen bevatten. De moeilijkheid is om te kunnen signaleren wanneer een ruimte gassen en dampen bevat die eventueel schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Denk hierbij aan kruipruimtes, kelders en dergelijke.

Inhoud van de training:

Omdat niet elke gas of damp te ruiken is en omdat we zeker niet uit mogen gaan van onze neus wordt de luchtkwaliteit gemeten met meetapparatuur. Neem bijvoorbeeld een koolmonoxidevergiftiging. Koolmonoxide is een zeer giftig gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld gas of hout. Koolmonoxide ruik of proef je niet maar voordat je het weet ben je bewusteloos en “verdringt” koolmonoxide de zuurstof uit het bloed. Ook een zuurstoftekort in een ruimte is niet te ruiken of te proeven. Zuurstof is geur- en kleurloos, dus je zintuigen nemen het niet waar als de concentratie te laag is! Als iemand in een besloten ruimte komt waarin zuurstoftekort heerst, zal hij in eerste instantie de beheersing over zijn spieren verliezen. Dit wordt meteen gevolgd door verstikking en de dood.
Dit zijn enkele voorbeelden van gevaarlijke situaties die voor kunnen komen bij de uit te voeren werkzaamheden. Door deze eendaagse cursus te volgen krijg je inzicht in de eigenschappen van de meest voorkomende gassen of dampen, leer je om te gaan met meetapparatuur (interpreteren van de gemeten waarden) en word je bewust van de werksituaties waar eventueel schadelijke en giftige gassen en dampen aanwezig kunnen zijn.

Programma:

Tijdens deze cursus wordt zowel in theorie als aan de hand van praktijkoefeningen de werking van gasmeetapparatuur en het interpreteren van de meetresultaten behandeld.
  • Begrip risico en veiligheid;
  • Fysische eigenschappen van gevaarlijke stoffen die op de werkplek aanwezig kunnen zijn;
  • Basisbegrippen als verstikking door zuurstoftekort, effecten van een te hoog of te laag zuurstofpercentage en zuurstofmeting (OX);
  • Basisbegrippen als brand en explosie, omschrijving van explosiegebied, explosiegrenzen en de percentages van deze grenzen, explosiviteitmeting (EX);
  • Definities Grenswaarde- en TGG, verspreidingsafhankelijke factoren voor gassen en dampen, de relatie tussen vol%, ppm en mg/m3 en toxische stoffen meting (TOX).

In de praktijkoefening ga je zelfstandig gasmetingen verrichten en meetresultaten vastleggen en interpreteren.

 

Duur:

1 dag (08:30 - 15:30)

 

Investering:

€ 295,- inclusief lunch, exclusief btw


Inschrijven

Trainingsagenda