Vragen? Bel 0341-820213
De (huur) schuldloze corporatie
Home > Opleidingen > Woondiensten: de bewoner > De (huur) schuldloze corporatie

De (huur) schuldloze corporatie

 

De woningcorporatie is er voor mensen met een smalle beurs en steeds vaker is er sprake van één of andere vorm van kwetsbaarheid bij de huurders. In het kader van financiële kwetsbaarheid is betaalbaarheid één van de speerpunten bij woningcorporaties. Maar als je het inzicht hebt dat huurders een grote kans lopen op het krijgen van schulden wat is dan jouw rol hierin om dat te voorkomen.

Voor wie?
• Sociaal beheerders
• Medewerkers incasso
• Verhuurconsulenten
• Managers en teamleiders Wonen

 

Bewustwording
Als de focus van de corporatie zich richt op het streven van het zijn van een huurschuldloze corporatie zal het handelen veel meer huurdersgericht worden. 
In onze workshop gaan we aan de slag met deze uitdaging. Want als je weet dat 80% van je huurders in een complex financieel op omvallen staan, zou je dan je beleid en procedures nog steeds op dezelfde manier uitvoeren? Preventie van huurachterstanden wordt steeds belangrijker en kan de corporatie en de maatschappij heel veel geld besparen! Niet alleen jongeren en starters lopen risico om in de financiële problemen te komen. Ook alleenstaande ouders, alleenstaande mannen en ouderen vormen risicogroepen voor corporaties.
In deze workshop verkennen we aan de hand van 8 pijlers of de (huur)schuldloze corporatie een illusie is of je inspiratie geeft om echt alles op alles te zetten om te voorkomen dat huurders in de schulden komen en echt omvallen. (huisuitzetting).

 

Programma:
Met de (huur)schuldloze corporatie als uitgangspunt gaan we middels het 8 pijlermodel met elkaar aan de slag om vroegtijdig passende maatregelen te ontwikkelen die je binnen je eigen werkveld kan gaan gebruiken.

De volgende thema’s behandelen we: 
• Historie van woningcorporaties en beleid rondom (huur)schulden
• Het speelveld van preventieactiviteiten, vroegsignalering en incasso
• Samenwerken met stakeholders voor mensen met (huur)schulden
• Hoe kan big data bijdragen aan preventief werken?
• Welke hulpmiddelen en preventieactiviteiten dragen bij aan het voorkomen
• We bespreken handvatten om te communiceren met mensen met (huur)schulden
• Wat doet het hebben van (huur)schulden met je?• Denkbeelden over mensen met een (huur)schuld


Leerresultaten
- Inzicht in je eigen denkbeelden over mensen met een (huur)schuld
- Inzicht in verschil tussen preventieactiviteiten, vroegsignalering en incasso
- We bespreken handvatten om te communiceren met mensen met (huur)schulden
- Met je vizier op de (huur)schuldloze corporatie gaan we met elkaar aan de slag om passende strategieën te ontwikkelen die je binnen je eigen organisatie kunt gebruiken


Duur
1 dag


Kosten
€ 495,- p.p. vrijgesteld van btw (ex. € 25,- arrangementskosten)

 

Wij organiseren deze training op locatie bij woningcorporaties die lid van ons zijn. De volledige arrangementskosten worden teruggegeven aan de organiserende partij. Ben je geen lid van De Corporatie Academie, dan betaal je € 49,50 administratiekosten per dag.


Inschrijven

Trainingsagenda