Zes uur per dag werken?

Een van onze trainsters, Marleen Westerop (Dune45), heeft een week lang geëxperimenteerd met kortere werkdagen. Ben je benieuwd naar de uitkomst? Dit is haar blog. En wil je na het lezen hiervan meer leren van Marleen? Kijk dan eens naar de training Je werkstress de baas.

Waarom experimenteren slimme werkgevers met kortere werkweken?
In de media is steeds meer te lezen over bedrijven die kortere werkweken invoeren. Werknemers geven aan dat de balans tussen hun werk en privé soms ver te zoeken is. Ook stijgt het aantal werknemers met burn-out gerelateerde klachten. Ziekteverzuim kost werkgevers jaarlijks vele miljarden. Slimme werkgevers experimenteren om die reden met kortere werkweken. Werknemers draaien minder uren met behoud van salaris. Dat doen die werkgevers uiteraard niet omdat ze verlies willen lijden. Ze willen juist het voortbestaan van hun onderneming veilig stellen. Ik snap wel dat werkgevers hiermee experimenteren. Want tevreden medewerkers die zich prettig en relaxed voelen presteren beter.

Mijn eigen experiment om korter te werken
Toen ik de artikelen las over kortere werkweken inspireerde mij dat om hier eens mee te experimenteren. Ik heb vorige week dus de proef op de som genomen. Ik heb zes uur per dag gewerkt. Gewoon om te kijken wat het me oplevert. Het viel eerlijk gezegd nog niet mee om al na zes uur werken naar huis te gaan. Want soms zat ik zo lekker in de flow dat ik geen zin had om te stoppen. Maar ik heb me gehouden aan mijn voornemen en heb een kortere werkweek gemaakt.

Wat waren mijn bevindingen?
Ik merkte dat ik in de tweede helft van de week nog steeds veel concentratie en focus had. Ik durf wel te zeggen dat ik even productief of misschien zelfs productiever ben geweest dan in een “normale” werkweek. Dat zat hem niet in de hoeveelheid werk die ik verwerkte. Maar eerder in de besluiten die ik nam. Ik merkte dat ik makkelijker keuzes kon maken over complexe zaken. Zaken die al langer lagen wist ik snel op te lossen. Mijn brein voelde fitter en daardoor stroomde de creativiteit ook meer. En die creativiteit heb je soms nodig om de juiste oplossingen te vinden.

Waarom overwerken niet werkt?
Wist je dat het hele idee van lange werkweken en overwerken al lang is achterhaald? Ik las laatst de conclusies van een interessant onderzoek. Een onderzoeksteam van Stanford University liet twee groepen werknemers een lijst met taken afwerken. De eerste groep moest een werkweek van 40 uur maken. De tweede groep moets 60 uur werken. Aan het einde van de week bleek dat de tweede groep 30% minder productief was geweest dan de eerste groep. De reden hiervoor was dat ze steeds vermoeider raakten door het overwerken. Ze konden niet meer geconcentreerd werken. En daardoor duurde het langer om een taak af te werken. Logisch verhaal eigenlijk he? In Denemarken schijnt het zelfs not done te zijn om over te werken. Daar weten ze al lang dat overwerken niet bijdraagt aan een hoge productiviteit. Maar eerlijk is eerlijk. Ook ik werk wel eens over. Soms moet iets gewoon af. En dan doe je het. Het gaat er om dat je niet structureel overwerkt. Want dan helpt het je juist helemaal niet.

Experiment geslaagd?
Mijn experiment is zeker geslaagd. Ik was minder moe aan het einde van een werkdag. En dat terwijl ik voor mijn gevoel veel productiever was geweest. Want ja, je hebt maar zes uur de tijd. Dus je gaat écht alleen de dingen doen die belangrijk zijn. Daarnaast heb ik allerlei complexe zaken opgepakt en opgelost die al langer door mijn hoofd spookten. Dat gaf zo’n voldaan gevoel. Mijn hoofd was minder vol.

Voortaan maar zes uur per dag werken?
Zes uur per dag werken is een rare mind-set. Het voelt toch een beetje als spijbelen als je een fulltime baan hebt. Kun je nagaan hoe voorgeprogrammeerd ik ben om zo veel mogelijk uren te maken en zo hard mogelijk te werken. “Want anders bereik je te weinig.” Die laatste gedachte is dus niet waar. Ik denk dat het om de balans gaat. Soms moet er gewoon productie gedraaid worden. En soms heb je ruimte in je hoofd nodig om creatieve oplossingen te bedenken. Dan werkt het beter om een stapje terug te doen. Dus worstel je met een lastig project? Ga een paar uur eerder naar huis. Wedden dat je morgenochtend precies weet wat je moet doen om het project tot een succes te maken.