Nieuws

Beetje onzeker? 6 Handvatten om vandaag je zelfvertrouwen te boosten.

08-02-2021

Beetje onzeker? 6 Handvatten om vandaag je zelfvertrouwen te boosten.

Geschreven door: Henk Veenhuysen

Als je doorgaat met je leven terwijl je onzeker bent over jezelf en je capaciteiten, dan is dat een gegarandeerde route naar frustratie en mislukkingen. De basis is dat je eerst in jezelf moet (leren) geloven. Maar hoe doe je dat, als je al een gebrek aan zelfvertrouwen hebt? In dit blog deel ik 6 eenvoudige handvatten waarmee je je zelfvertrouwen, vandaag nog, een boost kan geven.

 1. STOP MET JEZELF TE BEGRENZEN.

Begrens jij jezelf omdat je overtuigingen en belemmerende gedachten hebt waarvan je denkt dat ze waar zijn? Deze overtuigingen voorkomen dat je in beweging komt en ondermijnen je zelfvertrouwen.

Misschien herken je deze gedachten wel bij jezelf:

 • Ik moet alles goed doen
 • Ik weet zeker dat het niet lukt
 • Ik kan het niet
 • Ik heb er geen goed gevoel over

Deze verlammende gedachten (of beter: gevoelens) worden vaak veroorzaakt door verwachtingen die je collega’s, ouders (en de rest van de wereld) over jou hebben. Hoe je je moet gedragen en wie of wat je zou moeten zijn. Althans, in hun ogen. Als je daar teveel naar luistert loop je het risico dat je bepaalde kansen niet pakt. En alleen maar omdat jij er een bepaald gevoel over hebt.

Dit zou je kunnen doen

Sta open voor (kleine) nieuwe dingen en probeer verschillende dingen uit om uit de “val” van jouw overtuigingen te ontsnappen. Door je grenzen een beetje te verleggen bouw je zelfvertrouwen op. Ik zeg bewust ‘klein’ en een ‘beetje’; ik geloof niet zo in grote dramatische stappen.

 1. JOUW HERINNERING IS NIET PERSE EEN FEIT

Je brein is een tamelijk selectief. Meestal herinner je vooral zaken die kloppen met je zelfbeeld en overtuigingen. Prima als je barst van het zelfvertrouwen maar als je minder zelfvertrouwen hebt is dat wel een tikkie lastig.

Als professional, met iets te weinig zelfvertrouwen, voorzien je hersenen je met allerlei ‘bewijs’ in de vorm van herinneringen. Deze herinneringen ‘bevestigen’ keer op keer dat je erg weinig zelfvertrouwen hebt. Je zou ze bijna als feiten gaan zien. Onomstotelijk bewijs dat het allemaal klopt wat je denkt, een voorspeller van succes.

Onzin natuurlijk. Deze herinneringen zijn helemaal geen feitelijk bewijs van wat jij wel of niet zou kunnen in de toekomst. Je bent toch geen waarzegger?

Aanpakken?

 • Accepteer de herinnering als iets wat ooit een keer gebeurd is.
 • Kies een ‘slechte herinnering’ en bespreek deze (bijvoorbeeld met een goede vriend of collega) vanuit de context hoe en op wat voor manier de herinnering jou beperkt.
 • Probeer daarna deze herinnering vanuit een zelfverzekerder perspectief te beschrijven. Of vraag iemand om zijn mening te geven. Het zal je misschien verbazen te horen dat wat je tegenhield niet de berg is waar je zo tegenop zag.
 1. KIES VOOR EEN POSITIEVE BENADERING

Het werkt een beetje zoals het nieuws. Meestal wordt er aandacht besteed aan nieuws wat schokkend, vervelend, lastig of ingewikkeld is. Er wordt veel minder aandacht besteed aan positieve zaken. Positieve berichten vervagen meestal snel en negatieve ervaringen blijven lang hangen.

Het vasthouden aan jouw negatieve ervaringen kan je zelfvertrouwen volledig wegvagen. Je kunt er zelfs depressief van worden. Hoogste tijd voor een positieve levenshouding, want dat helpt om je zelfvertrouwen te vergroten. Ik hoor je al zuchten. Moet dat dan altijd? Nee hoor, het is al heel wat als je bewust hiermee omgaat en regelmatig een positieve benadering kiest.

Hoe kun je dat negatief denken aanpakken?

Wat handige tips:

 • Bedenk voor elke negatieve gedachte vijf positieve om deze tegen te gaan.
 • Denk minstens 20 seconden na over elke positieve gedachte.
 • Herken en wees je bewust van zowel goede als slechte gevoelens.
 • Negeer de negatieve gedachten niet, probeer ze ook niet weg te duwen.
 • Blijf niet stilstaan bij het negatieve. Leer ervan.
 1. GEDRAAG JE NOOIT (MEER) ALS EEN SLACHTOFFER

Je zou zomaar in de slachtofferrol kunnen kruipen. Als je al een tijdje rondloopt met een chronisch gebrek aan zelfvertrouwen dan geloof je (bijna) dat het echt waar is en dat er niets aan te doen valt. Daardoor laat je vaak andere mensen de richting van jouw leven bepalen. Het weerhoudt je om dingen te doen die echt bij je passen en die je uitdagen.

De waarheid is dat in de praktijk niemand anders dan jijzelf je tegenhoudt om de dingen te doen die je echt wilt doen. Stap gerust uit die slachtofferrol. Natuurlijk is het handig als je iemand hebt die je een duwtje in de rug geeft. Overwin je twijfel, zie jezelf als je beste vriend(in) en wees bereid om alles aan te pakken zonder te twijfelen aan je vermogen om dat te doen.

 1. ZIE JE ANGSTEN ONDER OGEN

Bij het bouwen aan zelfvertrouwen spelen angsten een grote rol. Deze angsten zijn echt iets om aan te pakken. Jouw angsten worden geleid door emoties en zijn vaak willekeurig en irrationeel. Het wordt veroorzaakt door dingen waar je je niet prettig bij voelt. Dit werkt kei verlammend!

De meest gebruikte strategie door mensen die een gebrek aan zelfvertrouwen hebben is om de angst te ontkennen, te vermijden of te negeren. Je doet net alsof het er niet is.

Herkenbaar?

Jammer, maar helaas, zorgt deze struisvogel strategie ervoor dat het alleen maar erger wordt. Hoe raar het ook klinkt maar het onder ogen zien en erkennen van jouw angsten is zo’n beetje de 1e stap op jouw weg naar een fantastisch zelfvertrouwen.

Om je angsten te overwinnen, moet je dus dichter bij de bedreigingen komen waarvan jij denkt dat die je belemmeren. Identificeer de bron van jouw angsten en pak ze vervolgens op de juiste manier aan. Misschien dat je daar wat hulp bij nodig hebt van een goede vriend of vriendin.

EN NU AAN DE SLAG ?

Nou, zoals je gemerkt en gelezen hebt is het bouwen aan zelfvertrouwen iets waar je structureel en met liefde voor jezelf aan moet werken. Het gaat niet vanzelf en vraagt toewijding om een mooi resultaat neer te zetten. Als je deze tips in de praktijk brengt, kun je je zelfrespect vergroten, zodat je meer vertrouwen krijgt in jouw beslissingen en plannen. Ik help je hier graag bij, en dat kan al in 40 dagen!

Ik geloof in je
Henk Veenhuysen