Nieuws

BLOG – Kennisoverdracht: hoe doe je dat?

22-07-2022

BLOG – Kennisoverdracht: hoe doe je dat?

Kennisoverdracht is erg belangrijk, helemaal nu er een steeds groter tekort aan personeel is. Laat staan vakbekwaam personeel dat direct ingezet kan worden. Dus is het belangrijk om mensen aan te nemen met de juiste mindset en competenties (zoals klantgerichtheid) die je vervolgens (intern) kunt opleiden of klaarstomen voor de functie die ze gaan bekleden.

Je kunt ze hiervoor natuurlijk naar een leergang of vakopleiding ‘sturen’, maar hoe mooi zou het zijn als je intern kennis kunt delen?

We delen in dit artikel graag de stappen die je kunt doorlopen om (interne) kennisoverdracht te waarborgen.

  1. SPP-DI

Start je proces met Strategische Personeelsplanning, eventueel gecombineerd met Duurzame Inzetbaarheid. Door hiermee aan de slag te gaan breng je in kaart hoe je organisatie in elkaar steekt qua personeel. Daardoor ontdek je welke personele uitdagingen je binnen nu en bijvoorbeeld 5 jaar tegen gaat komen. Gaan er ervaren medewerkers met pensioen? Verdwijnen er functies waardoor je personeel moet omscholen? Ontstaan er nieuwe werkzaamheden of functies, bijvoorbeeld als gevolg van data gedreven werken of de energietransitie?

  1. Rijke leeromgeving

Nu je weet hoe je organisatie qua personeel in elkaar steekt weet je waar je kennis mist of waar je binnenkort kennis gaat verliezen. Hier stem je vervolgens je leeromgeving/leeraanbod op af. Welke kennis heb je al (of: nog) in huis en waar is het nodig om een training, leergang of vakopleiding in te zetten? Je kunt bijvoorbeeld samen met een leeradviseur van De Corporatie Academie bekijken welke kennis er per afdeling nodig is in de organisatie. Zij kunnen je ook advies geven over welk leeraanbod en leervormen passen bij welk doel.

  1. Aan de slag!

In de eerste twee punten zeiden we het al: vaak is er al veel kennis aanwezig in de organisatie. Als een medewerker uit dienst gaat, bijvoorbeeld door pensioen, gaat deze kennis ook ‘uit dienst’. En dat is zonde! Gelukkig zijn er verschillende manieren om ervoor te zorgen dat deze kennis in de organisatie blijft:

  • E-learning: de medewerker die uit dienst gaat kan zijn/haar kennis borgen in een e-learning. Bekijk, bijvoorbeeld samen met een leeradviseur van De Corporatie Academie, welke kennis er nodig is voor deze functie of gehele afdeling. Die kennis verzamel je, zet je in een e-learning en kun je daardoor in de toekomst heel gemakkelijk aan nieuwe medewerkers aanbieden.
  • Train elkaar: laat een ervaren collega zijn of haar kennis overdragen aan nieuwe collega’s. Dit geeft de ervaren collega meer/nieuwe uitdaging in het werk en gelijk ook erkenning voor de kennis die aanwezig is. Een nieuwe collega hoeft zo niet het wiel opnieuw uit te vinden, maar leert gelijk hoe het werk gedaan wordt in deze specifieke functie in deze specifieke corporatie. Kennis op maat dus! (TIP: voor het goed overbrengen van kennis hebben we de training Didactische Vaardigheden ingekocht)
  • Kennis estafette: in workshop-vorm beslissen de vertrekker en collega’s samen welke kennis overgedragen moet worden en welke instrumenten daarvoor nodig zijn. Hiermee zorg je voor een volledige en gestructureerde kennisoverdracht wanneer een medewerker vertrekt. Niet alleen breng je de expliciet aanwezige kennis in kaart, maar juist ook de kennis en ervaring die vaak in het hoofd van een medewerker zit. Het is een traject dat langere tijd in beslag neemt en dus tijdig gestart moet worden. Groot voordeel is dat de vertrekkende medewerker zich erkend en gewaardeerd voelt. Hij kan met een gerust gevoel de deur achter zich dichttrekken in de wetenschap dat zijn kennis niet verloren gaat.

Ben je nog niet bekend met SPP-DI, heb je nog geen (rijke) leeromgeving of heb je geen idee hoe en waar je moet beginnen? Of lees je dit eigenlijk net te laat en is er al veel kennis verloren gegaan de afgelopen tijd? Neem dan eens contact op met iemand van FLOW (info@flowweb.nl / 088-2032828) of De Corporatie Academie (info@decorporatie-academie.nl / 0341-820213).