Nieuws

Online training? Ik dacht het niet!

25-11-2020

Online training? Ik dacht het niet!

Geschreven door: Ellis Goedvree

Na mijn wintersport in Italië ben ik uit voorzorg meteen in quarantaine gegaan.
Ik dacht: “Corona, dat is zo weer voorbij.” Het tegendeel was waar. Wat ik het liefste doe was niet meer mogelijk. Trainingen geven door het hele land en werken met echte mensen.

Eén grote uitdaging
Tijdens de lockdown nagedacht over wat en hoe nu verder? Online was voor mij geen optie. Zeker niet na het volgen van online hiphop lessen. Mijn ‘moves’ leken nergens meer op.

De trainingen die ik geef zijn interactief, vol afwisseling, aandacht voor de deelnemers en voorzien van verschillende werkvormen. Hoe doe je dat online? Hoe houd je de aandacht vast? Hoe zorg je voor de juiste afwisseling? En…doe ik het wel een beetje leuk op beeld ?? Mijn grootste uitdaging was: “Halen deelnemers nog wel alles uit de training?”

Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!
Bij de aankondiging van een 2e lockdown heb ik het roer omgegooid! Flexibel zijn en uitdagingen aangaan vraag ik ook van deelnemers. Dan mag ik dat ook van mijzelf verwachten. Zo gezegd, zo gedaan. De eerste online training werd ingepland. Spannend natuurlijk! Maar met een goede voorbereiding en goede apparatuur kom je ver! Je past je programma’s en je werkvormen aan en verdiept je in de verschillende online tools.

Speciale online trainingsruimte
Voor De Corporatie Academie werk ik voornamelijk met Teams. In Nijkerk is er een hele goede ruimte ingericht voor online training. Met een prachtige camera die de trainer goed in beeld heeft. Als trainer heb je goed zicht op de deelnemers, die worden via een groot beeldscherm in beeld gebracht voor de trainer. Het is bijna net echt. Soms heb ik zelfs de neiging om naar de deelnemers toe te lopen.

Never miss a chance to dance
De eerste training online was “Feedback lekker belangrijk”, met 6 deelnemers. De dynamiek en de sfeer was meteen goed. Voor ik het wist deden we oefeningen en rollenspellen. Door net als in een echte training de deelnemers goed te observeren en aandacht te geven, was het niet anders dan in een live programma. De eindevaluatie van deze training was boven verwachting. Men had nooit verwacht dat er zoveel diepgang en afwisseling in een online training zit. Het smaakte naar meer. De eerste online training werd beoordeeld met een 9+. Ik heb stiekem een dansje gedaan ?.

Het nieuwe normaal
Inmiddels zijn we 3 maanden verder en hoppen we van de ene naar de andere online sessie. Klantgericht communicerenFeedback lekker belangrijkDISC Mapstell, de wereld van verschil en meer. Er valt nog veel te ontdekken en te ontwikkelen via online. Waar Corona in eerste instantie de deur dicht deed, gaan er weer nieuwe deuren open. Natuurlijk hoop ik dat we straks ook weer live kunnen trainen. Maar helemaal terug naar de oude situatie? Ik dacht van niet! Een goede mix van live en online is het nieuwe normaal.